Saturday, June 11, 2011

BANGLO MEWAH KHIR TOYO

Wak Khir tak usah susah hati..... Paling teruk pun kena penjara dua tahun dan denda... Wak boleh duduk penjara dua tahun dan boleh di lepaskan dalam setahun lebih..

Kerana mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika Wak disabit kesalahan. Tak kena pun hukum gantung

Pasal denda Wak boleh bayar ,,,, Wak ada duit ..... Petik jari ratus ribu boleh gugur.

Dan tak kan dia orang nak rampas rumah dan tanah Wak. Itu kan titik peluh Wak masa jadi MB dulu. Kalau dirampas pun bagus juga. Sebab Wak tentu ada rumah lain di mana mana dalam Selangor.

Orang semua tidak akan terkejut yang Wak lepas dari pertuduhan ini . Maklum lah kan Wak orang UMNO . Orang Najib lah ni. Kecuali Wak orang UMNO dan bukannya kem Najib. Wak tentu kena. Macam Mahathir kena kan DS Anwar.

Tetapi Anwar dikenakan. Wak ni terkena ...
Nasiblah kau Wak..
Thursday, June 9, 2011

UNTUNG MENINGKAT = KERAJAAN DAPAT DIVIDEN- RAKYAT DAPAT APA ?

NONEPetronas melihat perolehan dan keuntungan yang lebih tinggi bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2011, didorong kenaikan harga semua produknya dan jumlah dagangan yang lebih tinggi produk utamanya di celah-celah pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh sungguhpun ringgit terus mengukuh berbanding dolar AS.

Presiden dan ketua pegawai eksekutif Datuk Shamsul Azhar Abbas berkata perolehan meningkat 14.4 peratus kepada RM241.2 bilion daripada RM210.8 bilion.

Keuntungan pracukai meningkat 34.5 peratus kepada RM90.496 bilion daripada RM67.3 bilion sebelum ini.

Syarikat minyak negara itu mengumumkan dividen RM30 bilion kepada kerajaan.

Ulasan.

Perolehan Petronas naik... keuntungan Petronas naik dan tentunya dividen turut naik . Semua naik dan rakyat juga dapat merasa kenaikan.....kenaikan harga minyak... kenaikan tariff letrik... kenaikan harga gula .... kenaikan harga roti.... tak tau lagi apa yang akan naik dalam masa terdekat.... sudah tentunya kenaikan kos sara hidup...Siapa punya hal ni.....Tuesday, June 7, 2011

ISTIHAR URUSAN RASMI TETAPI BUAT URUSAN PERIBADI


Penggunaan duit rakyat atau dana awam bagi membiayai lawatan Perdana Menteri dan rombongannya ketika merisik perkahwinan anak perempuan Datuk Seri Najib Razak di Kazakhstan adalah salah dari segi moral, kata ahli parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad.

"Tindakan Najib ini tidak ada kelas langsung iaitu menggunakan wang kerajaan dan rakyat untuk urusan peribadi.

"Ini pula bukan pertama kali. Semasa anaknya menerima ijazah di Universiti Georgetown, Washington, Amerika dia dan keluarga juga ke sana dengan program rasmi kerajaan.

"Saya bimbang ia menjadi rujukan pemimpin bawahan beliau sebagaimana bidalan Melayu, bapa kencing berdiri anak kencing berlari," katanya.

Menurut pemimpin PAS itu, tidak menjadi kesalahan bagi perdana menteri merisik perkahwinan anaknya di Kazakhstan tetapi Najib sepatutnya mengambil cuti rasmi dan tidak membelanjakan dana awam.

Nooryana Najwa dijadualkan berkahwin dengan seorang pembesar kerajaan Kazakhstan.

Menurut beliau jika Najib dan isterinya, Datin Seri Rosnah Mansor benar-benar bertanggungjawab, mereka berdua akan menyusun jadual cutinya untuk kepentingan keluarga dan peribadinya bukannya mengambil kesempatan atas urusan kerajaan.

"Hentikanlah, cukuplah tu.....susunlah cuti dengan baik, guna duit sendiri untuk lunas tanggungjawab kepada anak dan keluarga, inilah mulanya penyelewengan....bila kepimppinan tertinggi tunjukkan sikap hodoh dan buruk," katanya sambil menambah perbuatan mereka itu sebagai langkah yang 'tidak ada kelas langsung'.

Sebelum ini, di Dewan Rakyat pernah dibangkitkan perbelanjaan besar yang dibuat oleh Rosmah.

"Dari segi moralnya ia sangat salah," kata Dzulkefly.

Sementara itu, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad meminta Najib supaya telus dan tidak mengambil kesempatan di atas urusan rasmi untuk sebarang urusan peribadi apatah lagi apabila menggunakan wang kerajaan yang juga wang rakyat.

"Kalau benda (dakwaan) ini betul kenapa Najib nak rahsiakan? Beliau kena cakap terus teranglah. Kalau betul beliau ke sana atas urusan peribadi janganlah guna harta kerajaan dan harta rakyat. Jangan berselindung di sebalik lawatan rasmi.

"Kalau betul anaknya akan berkahwin dengan anak pembesar Kazakhstan saya ucapkan tahniah tapi gunalah duit sendiri yang sudah banyak tu..tak payahlah guna duit rakyat.," kata beliau kepada Harakahdaily.

Malaysiakini

Ulasan

Kalau benarlah ....Banyak pakai duit tu ....... habislah duit rakyat dan Rosmah pula mempunyai cita rasa yang first class ..

Aku berdoa PRU nanti jadikan lah Najib Perdana Menteri yang terakhir bagi Umno..

Monday, June 6, 2011

KHIR TOYO DITUDUH


Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini melepas dan membebaskan Pengarah Ditamas Sdn Bhd, Datuk Shamsuddin Hayroni daripada tuduhan bersubahat dengan bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo berhubung pemilikan dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7 di Shah Alam, empat tahun lepas.

Mengikut pertuduhan, Dr Mohamad Khir didakwa mendapatkan untuk diri dan isterinya, Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L daripada Ditamas melalui pengarahnya, Shamsuddin.
Hartanah tersebut yang terletak di Seksyen 7 di sini diperoleh dengan harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Dis 2004 dengan harga RM6.5 juta. Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Dr Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasminya sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.

Dr Mohamad Khir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini pada 29 Mei 2007.
Dr Mohamad Khir, yang menjawat jawatan Menteri Besar dari Ogos 2000 hingga Februari 2008, didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan hari ini turut dihadiri Dr Mohamad Khir dan isterinya, Zahrah.


Bernama.

Ulasan....
Boleh ke mahkamah sabitkan kan kesalahan ????? Kalau sabit kesalahan boleh ke rampas tanah dan rumah ???

BERITA DARI BLOGGER 2