Friday, July 3, 2009

Kedah di Serang Penyakit Di Sebabkan Babi. - Merapu Kejap

Satu lagi penyakit berpunca dari babi telah menjangkiti penduduk Alor Star. Punca penyakit ini telah dikesan apabila rumah penyembelihan babi dirobohkan.

Akibatnya, sipesakit tidak akan dapat berfikir dengan akal tetapi ia akan mengunakan hidungnya seperti kelakuan seekor babi untuk berbuat sesuatu tindakan.

Para pengkaji perubatan tarditional telah memberi nama penyakit ini sebagai "Dysfunctional Allergy Proboscis1" (DAP1) dan hanya baru dikesan dan terdapat di Kedah Malaysia.

Walau bagaimana pun para pengkaji perubatan tradisional telah merumuskan dalam kajian yang dikeluarkan setebal 20 muka surat, bahawa DAP1 ini tidak merbahaya, tetapi mungkin berjangkit melalui pengaruh dan emosi yang boleh membuatkan orang yang menghidapi akan menjadi seperti babi lepas kandang atau mungkin seperti babi yang berkeliaran dari lori yang membawanya terbalik dilebuhraya. Disamping itu pengkaji/pengamal perubatan tradisional juga telah berjaya menemui satu kaedah untuk mengurangkan kesan DAP1 ini iaitu dengan mengurung kan sipesakit di dalam kandang babi.

Hanya seorang sahaja yang disahkan mengidap DAP1 ini dan jabatan kesihatan Negeri Kedah sedang mengawasi keadaannya dan mengambil langkah berjaga jaga. Jika keadaannya bertambah buruk ia mungkin di kuarantinkan dalam kandang babi.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak akan cuba meminta para pengamal perubatan traditional untuk mencari kaedah lain bagi menghasilkan ubat untuk mengubati DAP1 selain dari meletakkannya dikandang babi yang dianggap tidak sesuai dan kotor.

Kementrian Kesihatan belum lagi memberi komen berhubung dengan penyakit ini.

Thursday, July 2, 2009

Rayuan DS Anwar Ibrahim di Tolak

PUTRAJAYA:Panel tiga hakim yang diketuai Datuk Abdul Hamid Embong membuat keputusan itu selepas menolak rayuan Anwar terhadap keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, pada 5 Mac lalu, yang mengenepikan keputusan Mahkamah Sesyen dan perintahkan kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau tidak terkejut dengan keputusan Mahkamah Rayuan memutuskan kes liwatnya kekal dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mendakwa, jelas jaminan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi bahawa Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak terbabit dalam kes ini tidak diterima mahkamah.

"Saya tak terkejut dengan keputusan ini dan sudah menjangkakannya. Jelas sistem kehakiman tak banyak berubah.

"Jaminan bekas Perdana Menteri bahawa Peguam Negara tidak terbabit dalam kes ini jelas tak diterima mahkamah," katanya ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, petang ini.

Anwar berkata, beliau sudah mengarahkan peguamnya, S N Nair supaya mengkaji semula alasan ringkas penghakiman hari ini bagi menentukan sama ada semakan kehakiman perlu dibuat.

Sementara itu, Nair berkata, masih terlalu awal untuk memutuskan sama ada pihaknya akan membuat semakan penghakiman keputusan Mahkamah Rayuan hari ini.

"Kita akan kaji alasan ringkas kehakiman rayuan hari ini sebelum langkah selanjutnya diambil," katanya. ........ Berita Harian

Wednesday, July 1, 2009

Kerana Babi Punya Hal DAP Kedah Keluar Pakatan .

DAP Kedah memutuskan untuk keluar dari gabungan Pakatan Rakyat negeri itu kerana membantah tindakan kerajaan negeri merobohkan satu-satunya pusat penyembelihan babi di Alor Star.

Apa dah jadi dengan DAP, kerana babi punya hal sanggup keluar gabungan Pakatan Rakyat. Ini lah yang tak sedap didengar apabila ada kekecuhan dalam gabungan Pakatan Rakyat. Umno akan sekali lagi bertepuk dan bersorak sambil ketawa dan mengilai dengan mulut terbuka luas macam badak air akibat kekecuhan ini.

Apa kata kalau di Perak pula PAS Negeri Perak bertindak balas keluar dari gabungan Pakatan Rakyat sebagai menyokong kerajaan Negeri Kedah akibat perbuatan DAP Kedah ini.? Sekali lagi Umno akan histeria kerana kegembiraan sehingga menepuk meja seperti digambar ini.

Kalau DUN Perak Bubar --- Bagus -- Tetapi Tak Usah Percaya Sangat ..

Berita tersebar luas, ada Adun BN akan berpaling tadah menyokong Pakatan. Umno buat meeting tergempar. Dan didapati Osman dan Jamal tak hadir.

Maklumat daripada sumber kuat, BN melalui Muhyiddin Yassin akan jumpa dengan Sultan Perak esok untuk dapat perkenan untuk bubarkan DUN.

Maklumat itu juga ada menyebut bahawa Osman ada berjumpa dengan Nizar pada minggu sudah dan beliau memohon maaf sambil menyalahkan Jamal dengan apa yang terjadi di Perak sekarang. Beliau juga turut menyalahkan Jamal atas kesalahan mereka di mahkamah.

Kenapa pula Osman dan Jamal mesti hadhir dalam meeting tergempar Umno. Sejak bila pula dia orang ni masuk Umno. Mereka ini dah jadi ADUN Bebas dan secara lojiknya tiada kaitan dengan Umno.

Cerita bubar DUN ini hanyalah khabar angin. Sudah banyak kali tersebar. Umno tidak akan membubarkan DUN Perak. Sultan Perak sendiri pun tak mahu membubarkan DUN Perak selepas DS Nizar mememohon berkenan. Mana mungkin boleh bubar.

Tetapi apa yang kita sangka tak mungkin berlaku boleh terjadi. Semua dah tahu terutama apabila kes kes tersebut melibatkan Umno/Barisan Nasional.

Kalau benar Mahyuddin mahu mengadap Tuanku Sultan mohon membubarkan DUN dan
jika Sultan perkenankan tiada sipa yang boleh menghalang.

Memang lah benar seperti kata Jamal, krisis DUN Perak akibat perbuatan mereka. Krisis ini sebenarnya boleh di atasi sekiranya Suruhanjaya Pilihan Raya menerima perletakkan jawatan ADUN yang berkaitan dan seterusnya mengadakan pilihanraya kecil bagi kawasan ADUN berkenaan.

Tetapi biasa lah bagi agensi kerajaan mana mana pun sudah mestinya menyokong Umno. Dimana keuntungan kepada Umno itulah keputusannya. Samada PDRM, SPRM, SPR dan termasuk sebahagian dalam bidang kehakiman semasa membuat keputusan. Kalau tidak disokong atau menyebelah UMNO nanti terlepas pulak gaji beribu ribu ringgit akibat ditukar atau di tamatkan kontrak.

Tetapi kalau betul betul ia dibubarkan sudah tentu berita yang amat menggembirakan bagi rakyat Perak kerana kemelut politik Negeri Perak akan berakhir. Tidak kira siapa yang menang yang pastinya ia keputusan rakyat.Tuesday, June 30, 2009

Tahniah Kepada Ali Rustam - Bagi Pingat kepada Orang Yang Menghina Nabi

Shah Rukh Khan menyifatkan Nabi SAW seorang tokoh yang tidak berpengaruh dalam sejarah dunia. Malah beliau menyifatkan tokoh seperti Hitler, Napoleon, Winston Churchill serta tokoh terkini seperti Nelson Mandela, Gandhi dan Mother Teresa merupakan tokoh yang berpengaruh dan 'agak baik'.

Tahniah kepada Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Muhd. Ali Bin Rustam kerana menganugerah gelaran Datuk kepada Shah Rukh Khan yang menghina Nabi SAW


Monday, June 29, 2009

UMNO TERSALAH PILIH CALON

Calon BN bagi pilihanraya kecil DUN Manek Urai, Tuan Aziz Tuan Mat hari ini menafikan dakwaan yang disebarkan melalui internet bahawa "beliau pernah menyalahguna kuasanya dan terbabit dalam rasuah".

Dakwaan itu tersebar tidak sampai 24 jam selepas beliau diumumkan semalam sebagai calon BN bagi pilihanraya kecil DUN Manek Urai.


Dakwaan di internet itu menyebut Tuan Aziz hidup melebihi kemampuannya ketika menjadi CEO Kesedar Perkilangan Sdn Bhd (KPSB) - jawatan yang disandangnya sebleum dilantik menjadi pengurus di Kesedar.


Lamanweb itu mendakwa ekoran Tuan Aziz gagal menjelaskan mengenai gayahidup mewah itu, maka beliau diturunkan pangkat menjadi pengurusan bahagian bersama potongan gaji dan elaun.


Beliau juga didakwa melakukan lawatan yang 'meragukan' ke luar negara serta membawa bersama pegawai-pegawai yang tidak berkaitan ke negara Asean seperti Vietnam dan Thailad untuk tujuan pemasaran.


Juga terdapat dakwaan bahawa beliau menyalahguna kuasanya dalam pemberian kontrak-kontrak KPSB dan melobi untuk pembekal baja sewaktu bertanding untuk jawatan ketua Pemuda Umno Kuala Krai. - Petikan dari Malaysiakini

Sunday, June 28, 2009

Kelantan secara logiknya berhak nikmati royalti minyak.

Kata Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, hanya tiga negeri menikmati royalti minyak di negara ini iaitu Sabah, Sarawak dan Terengganu.

Kata beliau lagi , isu royalti itu tidak sepatutnya dibangkitkan Pas kerana minyak itu berada dalam kawasan pertindihan di antara Malaysia, Thailand dan Vietnam dan ia dibuat selaras peraturan antarabangsa yang memerlukan kerjasama antara negara terbabit bagi mengusahakannya serta berkongsi hasilnya.

Jikaalau Menteri sudah berkata bahawa Trengganu layak menerima royalti minyak, satu soalan perlu ditanya. Adakah royalti minyak ini hanya layak kepada negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional kerana apabila PAS memerintah Trengganu, royalti minyak dihentikan dan ditukar bermacam macam cara dan tidak disalurkan kepada kerajaan Negeri Trengganu.


Jikalau perairan tersebut berada di kawasan bertindih tentunya kawasan pertindihan tersebut berada di perairan salah satu negeri di Malaysia dan yang sudah pastinya negeri pantai timur iaitu Kelantan atau Trengganu. Tidak mungkin ia berada di perairan Wilayah Persekutuan Putra Jaya atau Kuala Lumpur.

Dimana keikhlasan Barisan Nasional didalam kes royalti minyak ini ?????


BERITA DARI BLOGGER 2