Friday, August 7, 2009

Sikap SPRM jika terdapat lapuran terhadap ADUN Pakatan Rakyat berkaitan rasuah

Teringat apabila membaca didalam hikayat-hikayat lama dengan bahasa berirama yang terdapat didalamnya yang boleh di ibaratkan sebagai tindakan SPRM apabila terdapat lapuran terhadap ADUN ADUN Pakatan Rakyat.

Apabila terdapat lapuran lapuran tersebut maka bergegaslah masing masing ke tempat atau pejabat YB Pakatan Rakyat untuk cuba menyelongkar fail fail yang dikata mempunyai kaitan walaupun tanpa notis yang mencukupi

Jika terdapat berbagai kecacatan dari segi fisikal pegawai pegawai SPRM ia boleh lah diibaratkan seperti yang terdapat di dalam Hikayat Awang Sulung Merah Muda seperti berikut:-
Yang capik datang bertongkat,
Yang buta meraba-raba,
Yang tuli leka bertanya,
Yang kecil terambin lintang
Yang jarak tolak-tolakan,
Yang pendek tinjau-meninjau,

Yang kurap mengekor angin.

Masing-masing dengan gunanya :

Yang pekak pembakar meriam,
Yang buta penghembus lesung,
Yang lumpuh penghalau ayam,
Yang pekung penjemuran,
Yang kurap pemikul buluh.

Begitu lah pantasnya mereka menjalankan tugas dengan kemahiran masing masing. Jikalaulah semua kes yang dilapurkan SPRM bertindak demikian, alangkah baiknya,Thursday, August 6, 2009

Ini dia mentaliti Menteri Barisan Nasional /Umno

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, setakat ini, hampir RM20 juta kerugian akibat demonstrasi anti-ISA Sabtu lalu telah ditaksir.

"Hari ini saya sudah berjumpa dengan 20 persatuan peniaga yang menghantar memorandum dan tuntutan. Saya rasa, sudah hampir RM20 juta sudah yang saya dapat.

"Tetapi ramalan saya itu kerugian keseluruhannya, termasuk kehilangan pendapatan pada masa akan datang apabila pelancong tidak datang, khususnya di Kuala Lumpur.

"Pelabur asing pun enggan datang," katanya.

Beliau diminta menjelaskan jumlah sebenar kerugian peniaga akibat demonstrasi anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) didakwanya membawa kerugian RM100 juta hingga RM200 juta.

Senator itu juga berkata, kerajaan tidak akan memberikan bantuan kewangan kerana kerugian tersebut tidak berpunca daripada mereka.

"Pada masa ini, saya rasa (kerajaan) tidak patut terlibat. Ini bukan kesilapan pihak kerajaan, tetapi (kesilapan) mereka yang tidak bertanggungjawab.Apa penjelasan beliau yang mendakwa kerugian RM 100 juta hingga RM 200 juta ???
Tidak pandai atau tidak tahu hendak menjelaskan. ???? bagi lah fakta dan angka. (fact and figures). Jangan lah dipetik dari langit atau main hentam keromo sahaja.

Sekarang pula kata 20 juta dan semalam ada maklumat mengatakan 10 juta.. Macam main teka teki sahaja.

Nak tahu lagi ... kerugian tersebut bukan disebabkan demonstrasi tetapi disebabkan tindakan polis yang menghuru hara kan demonstrasi tersebut. Bila PDRM dah buat begitu kerajaan kena bertanggongjawap atas segala kerugian dan bukan penganjur demonstrasi tersebut.

Cuba jangan dihuru harakan demo tersebut. Bukan nya peniaga rugi malah akan berlipat ganda untungnya, Sambil demo boleh beli pakaian untuk hari raya serta sambil makan dan minum. Kenapa bodoh sangat kementerian yang berkaitan. Masa kan itu pun tidak boleh fikir.

Tak kan hanya tahu cium keris atau ajak perempuan ikut pergi tandas atau meraba punggong perempuan.


Nak tahu lagi apa jadi di tempat tiada demostrasi ... hari tersebut semua jalan nak masuk KL semuanya penuh sesak walau pun tiada demonstrasi dikawasan tersebut. Banyak urusan tergendala. Orang yang mahu menikah terlewat dan mahu melangsungkan perkahwinan terlewat... Pak imam dah balik sebab ingatkan pengantin tidak datang. ... pelajar pelajar yang mahu pergi kuliah hari tersebut terlewat.. siapa yang nak tanggong segala kelewatan yang mengakibat kerugian wang ringgit.. dan siapa nak tanggong lebihan menggunakan minyak petrol akibat asyik main gear 1 dan 2 sahaja. tentunya kerajaan. Jangan cuba nak lepas tangan.Wednesday, August 5, 2009

Kerugian Demo Anti ISA RM100 juta atau RM10 juta atau 10 juta rupiah

Semalam seorang menteri kata kerugian sebanyak 100 hingga 200 juta ringgit malaysia semasa demo anti ISA. Manakala ini hari peniaga peniaga buat tuntutan 10 juta ringgit Malaysia. Menteri ini tak tahu kira ke ????? Alangkah jauh beza nya ??? Kalau kira pun tak pandai baik tak usah jadi menteri. Buat malu .............Cakap aje pandai tetapi mengira tak pandai. Kalau nak temberang jangan pakai duit ringgit Malaysia. Kalau hendak sebut juta juta pakailah duit rupiah Indonesia.

Peniaga peniaga boleh lah tuntut kepada Hishamudin. Sebab PDRM buat kacaulah yang orang takut nak membeli belah. Kalau demo tersebut PDRM tak buat kacau sudah tentu perniagaan bertambah pada hari tersebut. Sambil orang berdemo sambil membeli belah...

Tapi betul ke kerugian tersebut sampai 10 juta. ????? Kalau ada 1000 peniaga terlibat seorang peniaga kerugian sebanyak 10 ribu ringgit. Banyak juga pendapatan bagi peniaga ini untuk sehari.

Pemuda Umno Wilayah sedia sertai demonstrasi Pemuda Pas

KUALA LUMPUR: Pemuda Umno Wilayah Persekutuan bersedia bersama Pemuda Pas mengadakan demonstrasi Jumaat ini mendesak Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pandamaran, Ronnie Liu, meletak jawatan, jika penganjurannya mendapat permit.

Exco Pemuda Umno, Tengku Azman Tengku Zainol Abidin, berkata pergerakan itu bagaimanapun tidak akan menyertai demonstrasi itu jika ia tidak mendapat kebenaran polis.

"Kami patuh kepada undang-undang, harap Pemuda Pas boleh memberitahu tempat dan masa bagi mengadakan demonstrasi itu," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini.

Tuesday, August 4, 2009

ADUN Barisan Nasional Disyaki Terima rasuah ditahan oleh SPRM

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN): Barisan Nasional (BN) Terengganu yang ditahan Suru:hanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kelmarin kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000 ditahan reman selama lima hari.

:Perkara itu disahkan pihak pendaftar Mahkamah Majistret Kemaman semalam sambil memberitahu bahawa ADUN berkenaan kemudian dibawa ke pejabat SPRM daerah ini untuk tujuan soal siasat.

Diharap ramai lagi ADUN ADUN atau MP Barisan Nasional ditahan oleh SPRM terutama yang mempunyai harta bernilai puluhan juta yang dilihat diluar kemampuan mereka jika berdasarkan elaun wakil rakyat atau MP. Janganlah yang disiasat hanya melibatkan puluhan ribu. Siasat juga yang kes bernilai puluhan juta ringgit.

Juga SPRM dapat menyiasat menteri, bekas menteri, menteri besar/ketua menteri, bekas menteri besar /ketua menteri yang telah dilapurkan menerima rasuah atau salah guna kuasa. Tidak terkecuali Perdana Menteri / Bekas Perdana Menteri.

Ini kerana jika hanya ADUN atau MP pembangkang sahaja yang disiasat nampak tidak adil.


Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Datuk Seri Mohd.Naib berkongsi kegembiraan kerana kambing


MESRA... Walaupun berbeza ideologi politik, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak dan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkongsi kegembiraan memegang seekor anak kambing biri-biri yang dilahirkan di ladang pembiakan biri-biri di Kampung Runchang yang terletak di bawah projek Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). Projek itu dilancarkan oleh Najib hari ini. Di sebalik 'ribut politik' tanah air, kedua-dua pemimpin ini bersemuka buat kali ketiga dalam tempoh seminggu ini termasuk semalam di Putrajaya.

Pas Selangor desak Ronnie Liu digugur

Pas selangor hari ini mendesak kerajaan negeri mengugurkan Ronnie Liu sebagai ahli Exco kerana banyak tindakan beliau menimbulkan masalah kepada orang ramai.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Mohamed Ali berkata ahli Exco Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Pembangunan Negeri Selangor itu sering campur tangan urusan pihak berkuasa tempatan.

Katanya, antara tindakan Ronnie yang dipertikaikan ialah mengarahkan penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan Majlis Perbandaran Subang jaya (MPSJ) memulangkan minuman keras yang dirampas daripada peniaga yang melanggar peraturan.

Sunday, August 2, 2009

Kerajaan sedia beri tempat untuk berhimpun secara aman: Najib

Kerajaan bersedia menyediakan tempat yang bersesuaian kepada mereka yang mahu berhimpun secara aman, seperti di stadium untuk mengelak daripada berhimpun di jalanan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini.

"Kita boleh bagi mereka stadium, di mana mereka boleh bertempik sampai subuh, tapi janganlah buat kacau di jalanan," katanya mengulas perhimpunan haram anjuran pakatan pembangkang di ibu negara, semalam.

Semua cakap kosong sahaja.. Kalau Najib boleh bagi, Hisamudin tak bagi. Kalau Hishamudin bagi, anak Ustadz Hassan pulah tak bagi. Kalau anak Ustadz Hassan bagi.. Ketua Polis Negeri tak bagi.

Semuanya main wayang kulit dari Najib hingga lah kebawah. Dari kementerian sehingga lah jabatan kerajaan berkaitan.

Semalam bila aku pergi tanya pihak polis pasal banyak sangat sekatan yang menyesakkan lalulintas, yang menyusahkan pengguna jalan raya, jawapan mereka " kami mengikut arahan' . Geram betul dengar jawapan tersebut. Yang selalu menyesakkan jalan raya memang sekatan begini. Sekatan yang sahaja dibuat buat.

BERITA DARI BLOGGER 2