Saturday, May 2, 2009

Yang Haram di Negeri Perak

Di Perak terdapat lebih banyak benda benda atau perbuatan yang di haramkan jika dibandingkan dengan ditempat lain. Antara yang haram terdapat di Negeri Perak yang tidak terdapat di negeri lain ialah:

1. Terdapat 2 MB di Perak. Jika ada 2 MB tentunya salah satunya adalah MB haram

2. Kalau MB nya haram maka sudah tentu Exco Exconya turut haram kerana kedua dua MB mempyai Exco Exco nya tersendiri

3. Ada ADUN haram kerana telah meletakkan jawatan tetapi masih ingin menjadi ADUN.

4. Ada khabar angin akan terdapat juga 2 Speaker di DUN Perak dan sudah tentunya salah seorang Speaker adalah haram.

5. Terdapat juga 2 Setiausha DUN yang bertugas di DUN Perak yang tentunya salah seorang adalah Setiausaha haram.

6. Persidangan DUN diharamkan dibuat Dewan Persidangan Negeri yang mengakibat Persidangan Dewan Undangan Negeri dilakukan di bawah pokok.

7. Orang orang surat khabar diharamkan untuk membuat liputan Persidangan DUN Perak.

8. Ketua ketua kampong yang telah dipilih juga turut di "haram"kan

9. Pengharaman pengunaan kereta selain Proton Perdana oleh Exco Exco Negeri.


10. Ikan Tapah diharamkan (disumpah) untuk dimakan kepada sebilangan rakyat negeri Perak yang berketurunan tertentu.

Datuk Seri Dr Chua Soi Lek akan melompat parti dan menyertai pembangkang


Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek tidak menolak kemungkinan akan melompat parti dan menyertai pembangkang kerana mendakwa semakin tidak berperanan dalam parti, termasuk sebagai Pengerusi Biro Pemantauan Dasar Kerajaan.


Katanya, beliau juga menerima cadangan supaya Tee Yong yang juga Ahli Parlimen Labis keluar parti.

Friday, May 1, 2009

Amboi Mahal nya - Cekik DarahSeorang kawan telah menghantar email dengan memaki hamun kerana dikenakan bil makan sebanyak RM 430.00 semasa makan tengah hari di Restoran Hameediah di Pulau Pinang
Walau bagaimanapun saya tak berapa tahu berapa ramai orang yang makan tetapi kalau pun mereka 10 orang masih lagi mahal .

Lain kali jangan makan udang dan jangan lah makan berhidang. Makan je nasi campur dan air kosong aje.

Rakan - Memerlukan KIta - DSAI harap Dapat Membantu

Dipetik dari Blog-list Malaysia..
Posting oleh matcomot dan diedit

Jumaat lepas, heboh di akhbar akhbar utama, kisah seorang pengendali blog "pahangdaily"disaman sebanyak RM 2 juta atas tuduhan fitnah. Saman ini telah dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan. Mangsa kononnya yang diliwat Dato Seri Anwar Ibrahim.

Kepada rakan rakan bloggers yang lain, apakah bantuan yang perlu diberikan kepada bloggers berkenaan "cucu mat kilau". Tiadakah kesedaran sosial untuk membantu sesama blogger

Begitu juga sikap para pemimpin PAKATAN RAKYAT yang lain. Blogger " cucu mat kilau" adalah salah seorang bloggers yang cuba membersihkan nama DSAI.

Tetapi apa yang DSAI telah lakukan untuk membantu beliau. Dan juga kemana perginya peguam-peguam PKR yang handal handal di dalam membantu "cucumatkilau".


Adakah hati Saiful Izham, Latifah Koya, Shamsul Iskandar telah dibutakan dengan sedikit kemenangan?. Di mana sikap kemanusiaan DSAI dalam membantu blogger ini.

Blogger "cucu mat kilau" telah memberitahu memang sah tiada bantuan, sama ada sokongan moral apatah lagi bantuan Nasihat Guaman. Beginikah sikap seorang pemimpin yang langsung tidak memperdulikan nasib seorang yang membela maruah DSAI sendiri?.

Begitu juga sikap para sahabat bloggers yang lain. Sehingga posting ini ditulis, tiada sokongan dari sahabat bloggers sama sekali Ayuh, buka minda, buka mata hati...seorang rakan kita "cucumatkilau" perlukan kita semua di kala ini. Beliau bukan meminta wang ringgit, sebagai pejuang seperti beliau. Pamerkan no akaun di laman blog bukan pilihan. Beliau cuma perlukan sokongan moral.

Berkenaan bantuan guaman, diharap sangat DSAI dan Pakatan Rakyat uruskan.

SELAMAT MENYAMBUT HARI PEKERJA

Aku dok terima ucapan selamat Hari Pekerja. Yang silapnya aku dah tak bekerja lagi. Aku dah pencen . Boleh ke aku menerima ucapan ini. Entah lah ... Walau bagaimanapun aku juga mengucapkan selamat menyambut Hari Pekerja. Yang kerja makan gaji ,, keje sendiri dan yang tak bekerja macam aku...

Tuesday, April 28, 2009

Pakatan Rakyat - Jangan Pulau DUN Perak

Pakatan Rakyat sedang mempertimbangkan kemungkinan untuk memulau sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak 7 Mei ini. Menurut Setiausaha DAP Negeri Perak, Nga Kor Ming, Pakatan Rakyat mungkin memulaukan sidang DUN sebagai tanda protes.


Ulasan


ADUN Pakatan Rakyat tidak perlu memulaukan DUN. Pakatan Rakyat masih ada Speaker. Apa apa usul yang nak dibangkitkan, Speaker boleh menolaknya malah segala usul BN bangkitkan yang berpihak kepadanya yang tidak ada kepentingan kepada rakyat Speaker boleh tolak mentah-mentah dan jangan beri laluan.

Jika ADUN Pakatan Rakyat memulaukan DUN, sudah tentunya Timbalan Speaker (Nyoya OKU bantut) akan mengendalikan DUN. Timbalan Speaker ini (salah seorang yang melompat keluar dari Pakatan Rakyat) adalah berpihak kepada BN dan tentunya segala resolusi akan diluluskan.

Dalam persidangan DUN ini lah Speaker harus mengunakan kuasanya. Speaker jangan beri 3 ADUN lompat menghadiri Dewan kerana mereka telah meletakkan jawatan. Persetankan keputusan SPR yang mengatakan perletakan jawatan mereka tidak sah. SPR kena ikut cakap Speaker.

Pertahankan resolusi yang dibuat mengantung Zambri dan kuncu kuncunya dari menghadiri Dewan dengan merujuk kepada Per 72 dalam Perlembagaan Persekutuan

(1) Kesahan apa-apa prosiding di dalam Dewan Undangan mana-mana Negeri tidaklah boleh dipersoalkan di dalam mana-mana mahkamah.

kerana Perlembagaan Persekutuan adalah undang undang tertinggi berbanding mana mana undang di Malaysia. Tiada undang undang lain boleh mengatasinya.

Jangan ikut rentak dan tari ADUN BN biarkan BN ikut rentak PR.. Waspadalah .

Mahkamah Persekutuan Tolak Permohonan Zambry Isytihar MB yang Sah

Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan Zambry supaya diisytiharkan sebagai MB yang sah. Keputusan itu dibuat oleh kelima-lima hakim. Dalam penghakiman tersebut, mereka sebulat suara berpendapat kes itu perlu dirujuk dan dibicarakan di Mahkamah Tinggi bukan Mahkamah Federal.


Ulasan:
Kesian Mamak Zambri.. Kiranya dia masih belum sah jadi Menteri Besar Perak. Dah berbagai cara dia buat tetapi masih belum disahkan oleh mahkamah.

Jadi kalau belum sah janganlah nak berlagak macam Menteri Besar. Macam itu kuasa Menteri Besar belum ada dan segala tindakannya tidak sah lah jugak... He he he kesiannya..

BERITA DARI BLOGGER 2