Saturday, September 3, 2011

Apa Kata TS Mahyuddin Yassin Bila Yayasan Warisan Johor iktiraf Mat Indera

  Buku biografi Pengukir Nama Johor yang diterbitkan oleh Yayasan Warisan Johor pada tahun 2004 terdapat 22 biografi ringkas tokoh-tokoh ternama Johor dan salah seorang daripadanya ialah Mat Indera sendiri. Yayasan Warisan Johor meletakkan nama Mat Indera sebaris dengan Almarhum Sultan Ismail dan Tun Sulaiman Ninam Shah, bekas pengerusi tetap UMNO. Malah foto Mat Indera juga menjadi sebahagian daripada kulit hadapan buku ini. 


Buku ini adalah hasil karya pelbagai penulis, tetapi biografi Mat Indera ditulis oleh Ismail Adnan, bekas guru kanan yang pernah menjadi Timbalan Pengarah, Institut Kepimpinan dan Latihan Semangat Dato’ Onn. Buku ini juga telah disunting oleh Profesor Datuk Abu Bakar A. Hamid, bekas Profesor di Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya dan Md Ismail Zamzam, Tokoh Guru Berjasa Johor 2002. Prakata buku ini pula ialah daripada Menteri Besar Johor sendiri, Dato’ Abdul Ghani Othman. Pendek kata, penerbitan buku ini mendapat restu kerajaan Johor.  Adakah selepas ini nama-nama ini pula akan dilabelkan sebagai pengkhianat tetapi merekalah yang bertanggungjawab mengangkat ketokohan Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan.


Apakah komen Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Dalam Negeri yang kedua-duanya orang Johor berhubung dengan pengiktirafan oleh kerajaan negeri Johor sendiri keatas Mat Indera.?

Selanjutnya baca di SINI 

1 comment:

Anonymous said...

mat indera adalah pejuang bangsa dan negara menentang inggeris, tetapi umno adalah pengkhianat melayu, agama dan negara.

BERITA DARI BLOGGER 2