Monday, March 23, 2009

Wanita Umno perlu berubah: Shahrizat

KUALA LUMPUR: Wanita Umno mesti berani membuat perubahan dan pembaharuan seperti yang dituntut oleh rakyat Malaysia, kata Naib Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.


Beliau berkata, pergerakan itu perlu bertindak sedemikian jika mereka serius untuk membantu kepimpinan Datuk Seri Najib Razak bagi memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

"Kepimpinan Wanita Umno tidak boleh mengabaikan nasib 1.3 juta ahli wanita itu sendiri terutama dalam bidang pembangunan ekonomi dan sahsiah mereka serta peluang dan hak mereka dalam parti dan kerajaan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.


Shahrizat yang juga penasihat Hal Ehwal Pembangunan Wanita dan Sosial kepada Perdana Menteri berkata, kepimpinan Wanita Umno juga mesti kembali menjadi "juara" dalam isu wanita, keluarga dan syariah serta tidak "lepas tangan" dalam perkara itu kepada kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO).


Katanya, langkah itu akan menarik pengundi wanita supaya kembali memberi sokongan kepada Wanita Umno sebagai pembela nasib mereka.

Shahrizat juga berkata, masa depan pergerakan itu kini terletak di tangan setiap perwakilan yang akan mengundi pada Perhimpunan Agung Umno yang akan berlangsung mulai esok hingga Sabtu ini.

"Saya yakin mereka akan menunaikan tanggunjawab ini dengan penuh amanah dan bijaksana," katanya.

Shahrizat akan menentang bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah Aziz, bagi jawatan ketua pergerakan itu. - Bernama

No comments:

BERITA DARI BLOGGER 2