Saturday, July 16, 2011

'Polis bengis macam nak makan saya'

Tindakan polis menyuraikan perhimpunan BERSIH 2.0 genap seminggu lalu terus dikritik hebat, sehingga Sasterawan Negara Datuk A Samad Said yang terkenal dengan kelembutannya pun kini merasa amat benci kepada kerajaan.

NONE"Sebelum (gas) ditembak, ada himpitan dari belakang, (oleh) kelompok polis juga. Jadi kami agak tersepit, seperti di (Hospital) Tung Shin, (kami) tiada alternatif jadi go through saja.

"Tidak pernah saya rasakan begitu bencinya saya pada kerajaan. Iitulah waktunya saya lebih benci," kata A Samad yang mengimbau kembali pengalamannya di KL Sentral, tempat beliau mula-mula bertembung dengan polis.

Ketika diwawancara Malaysiakini di Bangsar kelmarin, penulis kreatif pelbagai genre itu bagimanapun, beliau sempat berseloroh bahawa ia masih belum sampai ke tahap "paling benci"


malaysiakini

baca seterusnya di SINI

Wednesday, July 13, 2011

Perbicaraan Anwar ditetapkan 8 - 26 Ogos in

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 8 hingga 26 Ogos depan bagi mendengar perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim membela dirinya.

Tarikh itu ditetapkan olehh Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, selepas kes itu dibawa untuk sebutan hari ini.

NONESebelum prosiding bermula, peguam Anwar dan pihak pendakwa bertemu dua kali dengan Hakim Mohamad Zabidin di kamarnya.

Anwar yang hadir memakai pemaut leher akibat kecederaan ketika menghadiri perhimpunan BERSIH 2.0 pada Sabtu lalu akan menjadi orang pertama memberi keterangan apabila perbicaraan bermula 8 Ogos ini.

6 Julai lalu, Anwar Ibrahim gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan untuk melucutkan Mohamad Zabidin sebagai hakim kes liwat membabitkan ketua pembangkang itu.

Pada 7 Ogos 2008 Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara jam 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Tuduhan itu dikemukakan di bawah seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat.

malaysiakini

Monday, July 11, 2011

5,000 peniaga KL rugi RM100 juta

KUALA LUMPUR 10 Julai - Kira-kira 5,000 peniaga kecil dan sederhana sekitar ibu negara dilaporkan terjejas kerana perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) semalam, dengan kerugian dianggarkan RM100 juta.

Menurut Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas), Mohd. Ridzuan Abdullah, nilai kerugian itu diperoleh daripada anggaran keuntungan RM10,000 setiap hujung minggu bagi seorang peniaga.

Ulasan

1. Mari kita fikir 5000 peniaga rugi 100 juta, jadi satu peniaga rugi rm 20,000 pada hari tersebut kerana tidak dapat jualan sebanyak itu.

2. satu hari je boleh dapat jualan sebanyak rm 20,000 dengan keuntungan sebanyak rm 10,000. bagi seorang peniaga kecil .... Wowwwww banyak tu

3. Satu hari untung RM 10,000... sebulan ada 4 hari ahad dan 4 sabtu... sudah jadi lapan hari .

4. 8 hari rm 10,000 = RM 80, 0000.

5. hari biasa katakan dapat RM 4,000 sehari keuntungan sebanyak 22 hari = RM 88,000

6 Keuntungan keseluruhan ada lah sebanyak RM 168,000 sebulan ....... Tiba masanya LHDN menyiasat .

Keuntungan sahaja sebanyak itu... tak kisah lah .... dah rezeki dia ...tetapi Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas), Mohd. Ridzuan Abdullah kena lah buat pengiraan bebaik... Rasa macam tak betul je.... Tak kan jual air dan jambu batu boleh untung banyak itu.

Adakah menjual roti canai dan mee goreng boleh dapat banyak itu keuntungan, ?? Dan jual karipap, popeya dan goering boleh ke dapat banyak itu ?????

Kalau nak buat tuntutan buatlah tuntutan kepada Najib / Rosmah atau Hishamuddin kerana dia yang menghalang orang datang ke Kuala Lumpur.

Kementerian dia yang melakukan kekerasan pada orang ramai. Cuba dia benarkan dibuat secara aman berkemungkinan jualan akan meningkat kerana lepas berhimpun mereka makan makan dan membeli belah....

BERITA DARI BLOGGER 2