Saturday, May 9, 2009

Nasihat kepada Penggemar Warna Hitam

Pada sesiapa yang suka pada warna hitam, adalah lebih baik tukar warna kegemaran tuan dan puan. Ada berita mengatakan yang warna hitam akan diharamkan diMalaysia.

1. Kalau gemar pakai baju atau seluar hitam tukar lah warna kepada biru gelap.
2. Kereta warna hitam pergi lah sembur dengan cat warna lain.
3. Kepada sesiapa yang pakai seluar dalam, baju dalam, bra dan kain dalam warna hitam kena tukar juga kepada warna kegemaran pilihan kedua.
4. Kasut hitam - tukar kepada kasut warna lain.
5. Rambut pun kena cat warna lain selain dari hitam.
6. Elakkan menjual barang barang makanan berwarna hitam.

Yang ini aku tak tahu macam mana nak buat.. kalau dah kulit hitam macam Zambri tu bagaimana??????? Ada apa apa cadanngan ???? Dan kalau hati pun dah hitam macam salah ahli ahli satu parti politik di Malaysia ( apa ke nama nya .. lupa pulak dah ) .... bawak bawak la bertaubat....

Ini lagi susah aku nak bagi nasihat ..... kepada sadara yang berketurunan cina yang berkabung memakai baju hitam kerana kematian ... macam mana ????? .... Rasanya kena minta permit dari PDRM atau PM agaknya..

Aku tak mahu dengan memakai baju hitam akan menjadi masaalah kepada kawan kawan semua kena tahan oleh sekuriti guard yang banyak terdapat di Malaysia ini. Itu cuma nasihat ... tetapi kalau tak mau tukar terpulang lah kerana kalau terjadi apa apa kepada kawan kawan semua , jangan kata aku tak bagi nasihat.....

Kemuliaan Dewan DiCemar oleh Pembangkang kata Mat Mayudin Yasin

Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) pembangkang membuat kecoh di Dewan Undangan Negeri Perak semalam sebagai tidak menghormati Pemangku Sultan Perak, Raja Dr Nazrin Shah, dan sistem demokrasi negara.

Sehubungan itu, Timbalan Perdana Menteri berkata, rakyat boleh menilai sendiri kelakuan Adun pembangkang terbabit yang jelas tidak menghormati kemuliaan Dewan.

"Ini pertama berlaku dalam sejarah negara. Saya bimbang dengan kelakuan mereka ini yang menjadi amalan pembangkang sekarang," katanya selepas merasmikan Pameran Koko Antarabangsa Malaysia di sini, petang tadi.


Ulasan
Jangan cakap Pembangkang tidak menghormati dewan ....PR pembangkang ke atau BN pembangkang ?????........

Kalau BN yang pembangkang memang lah BN tidak menghormati kemuliaan dewan. Memang dah semula jadi perangai BN semacam itu. ... sejak kelahiran umno dan BN .... tidak menghormati undang undang dan dewan ..... Dah tak boleh diajar lagi .......

Woiiiit Mat Sembab ..........Siapa yang heret speaker ???? BN ke PR.... Siapa yang sembur spray kat muka ADUN Aulong tu.... bukan ke orang kau yang OKU... Kalau mata kau dah rabun pegi check .....

Kerajaan Tidak Terlibat kata Najib

Datuk Seri Najib sebagaimana yang dipetik oleh BERNAMA ketika merasmikan Pameran Pencapaian 10 tahun Muzium Kesenian Islam Malaysia semalam menjelaskan bahawa penahanan puluhan orang menjelang persidangan DUN Perak baru-baru ini adalah satu tindakan polis dan kerajaan tidak terlibat.


Ulasan:

Apakah maksud " tindakan polis dan kerajaan tidak terlibat." Polis itu siapa ?????? Bukan ke Polis Di Raja Malaysia itu jabatan kerajaan. Jika ia jabatan kerajaan maka sudah tentulah kerajaan terlibat.

Tolonglah jangan buat kepala aku pening Najib.

.....kerajaan tidak terlibat ..... kerajaan tidak terlibat ..... kerajaan tidak terlibat ....... satu tindakan polis..... satu tindakan polis..... satu tindakan polis........... isssshhhhhh.... Macam mana ni....

Tanda Tanda BN/UMNO akan menjadi Haram

Seperti mana yang telah dicatatkan dalaam blog aku minggu lepas mengenai banyaknya yang haram di Perak maka di tambah satu lagi iaitu Speaker Haram. Satu rekod yang boleh dicatitkan kedalam Buku Rekod Dunia Guiness.

Oleh kerana terdapat banyaknya perkara haram yang dilakukan oleh UMNO/BN di Perak aku rasa ini lah tanda tanda yang UMNO pun jadi parti haram sekali lagi.

Zaman pemerintahan Najib nampaknya lebih zalim dari Mahathir dan Perdana Menteri yang terdahulu. Kerajaan Haram dan Speaker Haram, MB Haram, Exco Haram, Setiusaha Haram. Maka akan tiba masanya BN pun akan menjadi haram jadah selepas ini.

Saat kepupusan BN makin hampir dan mungkin penggal ini aku berdoa ini adalah penggal yang terakhir bagi kerajaan BN. Mudah-mudahan tertegaklah satu kerajaan yang adil dan saksama di bumi Malaysia ini....Insya Allah

Sama-sama la kita berdoa agar dipercepatkan lagi kehancuran BN/Umno.

Friday, May 8, 2009

Persoalan yang masih belum menerima jawapannya


Tertarik dengan satu komen dari yang tak bernama dalam blog http://angkasanuri.blogspot.com/ Yang bertajuk INIKAH PENDERHAKA ITU?

Persoalan yang masih belum menerima jawapannya...... Selepas apa yang berlaku di DUN Perak, beberapa persoalan masih terawang-awang di pemikiran kita yang mencari kebenaran .......................

(1)- Seperti yang kita sedia maklum, keputusan siapa Menteri Besar yang sah hanya akan di putuskan pada 11.05.09 @ isnin ini, persoalannya sekarang semasa persidangan tersebut bermula, siapakah menteri besar yang sah, Datuk Sri Nizar Jamaluddinkah atau Zambry Kadir ?

(2)- Setelah DUN Perak mula bersidang, Sivakumar adalah speaker yang sah, speaker telah mengarahkan supaya Zambry dan beberapa exconya serta 3 ekor berok yang melompat tersebut keluar dewan, persoalannya arahan tersebut tidak dipatuhi, bentara engggan mematuhi arahan speaker untuk mengeluarkan Zambry dan gengnya dari dewan tersebut.

(3)- Apakah arahan speaker tersebut sah, jika sah, apakah kesannya terhadap Zambry & gengnya yang engkar terhadap arahan speaker tersebut....?

(4)- Bentara dewan yang engkar mematuhi arahan speaker, apakah hukuman yang sepatut nya diterima oleh bentara tersebut ?


(5)- Jika arahan speaker diatas sah, apakah Zambry dan gengnya masih mempunyi majoriti di dewan ? jika tidak, macam mana dia boleh melantik speaker yang baru ?

(6)- Jika arahan speaker sah, apakah hukumannya kepada polis yang masuk campur, mengheret speaker dan mengurungnya di dalam stor ? Setakat ini saya masih tercari-cari jawapannya dari akhbar dan laman-laman blog, namun tidak di temui..................apakah peguam-peguam handalan kita boleh memberikan jawapannya ? tolonglah ........


Pak Lubis komen sikit ...

Persoalan ini tak perlukan jawapan. Cuma kita lihat dan dengar sudah cukup untuk mendapat jawapannya.

Segala perbuatan atau arahan BN/UMNO adalah betul dan adalah sah pada pandangan mereka... walaupun ianya bercanggah dari segi undang undang dan Perlembagaan. Maka dengan itu apa apa yang dilakukan oleh BN adalah sah samada dari perlantikan mahu pun juga arahan .

Manakala apa yang dilakukan oleh parti selain UMNO/BN adalah tak sah dan salah. Oleh itu adalah tidak hairan mengapa kebanyakan yang kena tangkap atau kena culik dan yang kena penjara dan yang disoal siasat adalah dari parti bukan BN. Cuba perhatikan yang di ISA kan di Kemunting tu siapakah penghuni penghuninya.


Rakyat yang bukan BN atau wakil rakyat bukan BN selalunya menjadi mangsa kepada penguatkuasa seperti PDRM, SPRM, SPR dan juga kes kes pengadilan banyak yang berpihak kepada Umno atau BN . Tak cukup dengan agensi agensi ini yang menyebelahi BN, surat khabar utama, radio dan TV semuanya turut menyebelahi UMNO atau BN.

Rumusannya pada persoalan diatas adalah satu perkara yang kita jangka tetapi amat tidak diingini. Jika sesuatu jawatan/ tindakan/ keganasan / perbuatan tidak bermoral / apa apa sahaja yang berpihak kepada UMNO itulah yang benar dan sah dan jika kesalahan itu dilakukan oleh penjawat awam, tindakan tidak akan diambil terhadapnya.

Perhatikan lah kes kes yang lepas... terlalu banyak..... samada kes dalam mahkamah.. maupun kes SPRM atu SPR malah kes jenayah yang dilakukan oleh ahli politik UMNO seperti kes bunuh. kes pukul, kes rogol gadis bawah umur kes kes culik semuanya berpihak kepada mereka.

Amat malang bagi rakyat negeri Perak yang menghadapi kekalutan politik sebegini. Moga moga Allah menyelamatkan Negeri Perak dan rakyatnya.


PROTES

Sebagai tanda benci kepada BN Perak aku akan memakai baju hitam selama 7 hari berturut turut. Pemakaian baju hitam ini juga menunjuk kebencianku kerana perasaan meluat yang teramat sangat kepada Zambri mamak Tongkang yang memain peranan sebagai dalang dalam peristiwa di Persidangan Dewan Negeri.

Tidak ketinggalan juga perasaan benci yang amat sangat ni aku luahkan kepada Najib dan 3 orang katak yang melompat yang meyebabkan krisis politik negeri Perak yang berkemungkinan tidak akan berkesudahan.

Thursday, May 7, 2009

DS Najib - Patut Rasa Malu

Tidak kah pemimpin BN terutama Dato' Seri Najib berasa malu terhadap perilaku ADUN ADUNnya di Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak merampas kerusi speaker dengan mengheret Speaker V Sivakumar dan mengurungnya untuk melantik orang lain sebagai Speaker.


Rampas dan Culik - Siapa Punya Kerja

Memang mereka ini pakar tentang rampas merampas dan culik menculik.
Dimulakan dengan kerja menculik 3 ADUN Pakatan Rakyat dan seterusnya merampas jawatan Menteri Besar Perak. Lepas itu rampas kuasa ketua ketua kampung yang telah dipilih oleh rakyat

Hari ini pulak kerja merampas kerusi Speaker DUN Perak dengan mengheret dan kurung Speaker (menculik jugalah) supaya tidak dapat menjalankan tugas sebagai Speaker. Kemudian lantik speaker lain pulak.

Kenapa lah begini busuk hati yang dikatakan pemimpin ini. Biarlah kulit hitam tetapi jangan lah hati turut hitam.

Pandai betul mereka membuat kerja yang tidak bermoral. Mereka mereka ini semuanya dari satu kumpulan atau satu geng lah. Geng haram jadah.. (tengah marah ni).. Memang macam setan dan iblis dan tergulung dikalangan hantu kopek yang suka menculik mangsanya.


Tapi yang polis masuk campur urusan Dewan Undangan Negeri Perak ini apa hal. Siapa yang arah ? Aku tak dapat pastikan samada tindakan polis ini betul atau tidak....

FRU dan Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak

Aku bertolak dari Sri Kembangan pergi ke Ipoh lebih kurang jam 12.00 tengah hari 6hb Mei 2009 untuk menyelesaikan penjualan rumahku di Taman Meru, Jelapang. Tiba di Simpang Pulai nampak satu konvoi FRU . Aku nampak beberapa buah trak dan satu bas termasuk trak water canon.

Trak ini mungkin digunakan untuk menyirami orang orang yang datang ke Dewan yang tak mandi pagi atau mungkin untuk membersihkan jalan raya yang menuju ke dewan yang telah banyak di cemari termasuk dewan persidangan .


Teringat juga nak ambil permit untuk menyaksikan persidangan dewan. Usahkan nak dapat permit nak masuk ke SUK pun banyak sangat songehnya. Baik tak payah. Malamnya bila aku nak pergi makan jalan jalan yang menghala ke SUK kebanyakannya ditutup. Kena cari jalan lain untuk pergi makan.

Aku bertolak dari Ipoh jam 12.00 dan sampai ke Seri kembangan jam 3.30 pagi. Ini hari siapa agaknya yang kena mandikan oleh FRU ???? ..

Wednesday, May 6, 2009

Persidangan DUN Perak

Hari ini Pak Lubis akan ke Ipoh . Disamping untuk selesaikan hal hal peribadi sambil mencari peluang perniagaan disana, rasa nya nak dapatkan maklumat tentang perkembangan politik diIpoh.

Kalau dapat permit untuk hadir semasa persidangan dewan sebagai pemerhati bagus juga. Mungkin nak jumpa kawan kawan lama yang ada di SUK untuk dapatkan kebenaran. Mana tau Setiausha Kerajaan Negeri atau Pegawai Kewangan Negeri yang dulu kawan Pak Lubis boleh tolong dapatkan permit. Nanti Pak lubis boleh buat lapuran disini ...

Nizar lwn Zambri - Keputusan Yang Adil

Apa pun keputusan mahkamah Tinggi hari ini, kalau tidak ditunda atau disambung harus diterima. Siapa akan menang ??? . Apakah keputusan Mahkamah Tinggi akan berpihak kepada Nizar atau Zambri.???

Seandainya aku jadi hakim akan ku putuskan begini:

Dengan ini saya memutuskan bahawa perlantikan Zambri sebagai Menteri Besar oleh Tuanku Sultan Perak adalah sah. Perlantikan oleh Tuanku ini adalah dengan beranggapan Nizar akan meletakkan jawatan.

Oleh kerana Nizar belum lagi mengosongkan jawatannya Zambri tidak boleh menjalankan tugas tugas sebagai Menteri Besar kerana tidak mungkin terdapat 2 menteri besar dalam sebuah negeri. Mahkamah juga tidak akan mencampuri hal hal yang telah diputuskan oleh Dewan Undangan Negeri Perak.

Ok kan keputusan macam itu...

Tuesday, May 5, 2009

Dari Mahkamah - Nizar lwn Zambri

Petikan Dari Malaysian Insider - Dari Mahkamah

Walaupun Sultan Perak sebagai Raja Berperlembagaan mempunyai kuasa untuk melantik Menteri Besar tetapi baginda tidak mempunyai kuasa untuk memaksa menteri besar keluar dari jawatannya yang sah . Mahkamah Tinggi diberitahu bahawa Undang Undang Tubuh Negeri Perak tidak mempunyai peruntukan yang membenarkan Raja atau orang lain untuk memecat Menteri Besar dari jawatan rasminya. Dalam mengemukakan pembentangannya dihadapan Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim tengah hari tadi peguam YB Nizar Jamaludin, Sulaiman Abdullah mengatakan jika Sultan mempunyai kuasa ia akan dinyatakan didalam Undang Undang Tubuh Negeri Perak.

Selepas ditanya oleh Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim, Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail juga mengaku bahawa tiada peruntukan kepada Raja untuk mengunakan kuasanya menyingkir Menteri Besar.

Mahkamah akan bersambung esok.

Menyeru Pemerintahan Berlaku Adil - Imam Dipecat

Seorang imam di Bukit Damansara dipecat setelah menyampaikan khutbah Jumaat yang menyeru kepada "pemerintahan adil, telus dan cara yang betul" pada Februari lalu.

Shamsul Firdaus menerima surat pemberhentian kerja semalam setelah mengambilnya di pejabat pos berdekatan.Dalam surat bertarikh 30 April, imam itu ditamatkan perkhidmatannya mulai 1 Mei kerana majikan berhak berbuat demikian menurut Seksyen 12 (1) Akta Pekerjaan.

Tiada alasan pemecatan dinyatakan dalam surat tersebut yang ditandatangani pengerusi Masjid Saidina Omar Alkhattab, katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Ulasan.

Siapa yang tidak adil disini ? .. Pengerusi Masjid ??? atau Kerajaan ??? Tentunya kedua duanya.

Tan Sri Abdul Gani Patail kata Nizar di Singkirkan


Petikan dari Berita Harian

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Rayuan Kuasa-Kuasa Khas di sini hari ini diberitahu Sultan Perak tidak memecat Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar, sebaliknya beliau disingkirkan daripada jawatan itu mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak.


Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, berkata penyingkiran Nizar dilakukan mengikut peruntukan Perkara 16(6) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak berikutan Nizar kehilangan kepercayaan Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak.

Ulasan.

Siapa yang singkirkan ??????

Tidak semestinya jika hilang kepercayaan dewan secara otomatis jawatan MB terlucut dengan sendiri. Usul kena dibawa dalam Persidangan Dewan .

Bukan kah jawatan MB hanya terlucut apabila salah satu perkara ini berlaku.

1. Pembubaran dewan

2. Perletakan Jawatan dan

3. Melalui usul tidak percaya oleh ahli Ahli Dewan undangan Negeri.

Oleh kerana salah satu dari ke tiga kriteria ini tidak berlaku maka MB tidak boleh dikatakan hilang statusnya sebagai MB melalui penyingkiran atau pemecatan .


Sila rujuk kes Stephen Kalongningkan dan juga insiden Ghazali Jawi


Monday, May 4, 2009

Kedudukan DUN Perak

Dengar Khabar

"Dalam sibuk PR Perak dan BN Perak mengatur persiapan untuk menghadapi apa jua kemungkinan yang bakal berlaku pada sidang DUN Perak mulai 7 Mei ini, timbul pula desas-desus di kalangan ahli politik Perak dan pihak istana bahawa Sultan Azlan Shah berkemungkinan besar akan memperkenankan permohonan MB PR untuk membubarkan DUN sebelum sempat bersidang."


Perkhabaran ini adalah merupakan khabar khabar angin, malahan sumbernya hanya di sebarkan dari blog ke blog . Samaada ia benar atau tidak hanya masa yang akan menentukannya.

Walau bagaimanapun jika ianya
benar, semua rakyat yang inginkan masaalah diPerak ini diselesaikan melalui sistem demokrasi, mengucapkan berbanyak jutaan terima kasih kepada Baginda Tuanku ....... Daulat Tuanku.


Sunday, May 3, 2009

Sistem Ladang Ternakan Babi Moden

Petikan Dari Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 1 Mei - Sistem ladang ternakan babi moden perlu dibina segera supaya risiko penyakit berkaitan haiwan itu tidak menjejaskan orang ramai.

Pengarah Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin menegaskan, langkah itu juga sewajarnya diberi perhatian berikutan wabak selesema babi yang sedang 'melanda' dunia tidak berlaku di negara ini.

'''Terdapat banyak ladang babi yang masih tidak terurus dan kumbahan terus dibuang ke dalam saluran pengaliran yang tidak sewajarnya seperti yang berlaku di Masjid Tanah, Melaka,'' katanya dalam satu kenyataan di sini baru-baru ini.

Tambahnya, kerajaan perlu mencari jalan bagi mengatasi segera isu ternakan babi tersebut.

''Bayangkanlah berpuluh tahun keadaan ladang babi yang tidak terurus di negara ini dan mencemarkan alam sekitar telah mengundang pelbagai kesan pencemaran dan risiko penyakit kepada masyarakat,'' katanya.

Selain itu, beliau menambah, PPIM berharap isu itu tidak dianggap sebagai 'tidak kaitan' tetapi ia perlu diberi perhatian serius.

''Ia bertujuan untuk memastikan lambakan ladang babi yang tidak terurus tidak akan mendatangkan kemudaratan kesihatan kepada rakyat di negara ini pada masa hadapan hanya kerana 'toleransi' yang tidak kena pada tempatnya,'' katanya.

Ulasan

Apabila Kerajaan Negeri Selangor (diperintah oleh PR) meneruskan sistem ladang ternakan babi secara moden maka hebohlah pemimpin UMNO memekik dan melolong membantah projek tersebut walaupun kelulusan nya dibuat oleh kerajaan BN terdahulu. Sekarang sudah terbukti ladang babi yang tidak terurus di negara ini akan mencemarkan alam sekitar dan akan mengundang pelbagai kesan pencemaran dan risiko penyakit kepada masyarakat. Oleh itu kepada BN/UMNO jika sesuatu yang baik dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat terimalah dengan hati yang terbuka. Jangan lah terpekik terlolong macam kena histeria atau macam kena rasuk hantu polong.

BERITA DARI BLOGGER 2