Saturday, July 30, 2011

Menteri tidak harus diberi kuasa Tuhan - Professor Shad Saleem Faruqi

 
Seorang peguam yang pakar dalam perlembagaan hari ini menyokong agar semakan undang-undang yang membenarkan penahanan berterusan tanpa dibicarakan dilakukan segera.

Menurut Professor Shad Saleem Faruqi yang juga pensyarah undang-undang perlembagaan di UiTM, menteri dalam negeri tidak seharusnya diberikan kuasa Tuhan bagi menahan rakyat negara ini.

"Saya tidak fikir sepatutnya mana-mana manusia harus diberikan kuasa seumpama itu untuk bertindak ke atas manusia lain... kuasa itu hanya untuk Tuhan,” katanya pada sebuah forum di Kuala Lumpur hari ini.

Shad Saleem mengulas mengenai undang-undang kuku besi di negara ini seperti Akta Keselamatan dalam Negara (ISA) dan Ordinan Darurat yang memperuntukkan kuasa mutlak kepada menteri dalam negeri untuk menahan seseorang untuk jangkamasa yang difikirkannya sesuai.
MALAYSIAKINI 

Selanjutnya DISINI

Friday, July 29, 2011

NAJIB BUAT LAWAK BODOH

  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan menyambut baik keputusan polis bagi membebaskan semua enam tahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan sejak 28 hari lalu mengikut Seksyen 3(1) Ordinan Darurat.


Bercakap kepada wartawan selepas mempengerusi mesyuarat majlis tertinggi Umno di Kuala Lumpur, petang tadi, Najib berkata keputusan pihak polis itu dibuat berdasarkan pengamatan mereka sendiri.

“Kita menerima baik keputusan yang dibuat oleh pihak polis... terpulang kepada Peguam Negara untuk menentukan apa-apa tindakan (selanjutnya). Sebagai sebuah negara (berdaulat), kita berpegang kepada 'rule of law',” katanya.


malaysiakini Ulasan

Polis tu bawah siapa dan  ikut arahan siapa ?????  Kalau nak buat lawak tunggu lah musim pertandingan RAJA LAWAK. Tetapi kena resign jadi Perdana Menteri.  

Geli betul hati dengar lawak Najib......Tetapi rakyat Malaysia tidak boleh diperbodohkan . Mereka dah tahu dah siapa bagi arahan tangkap dan lepas.... 


Najib tak habis2 hendak mengelirukan  rakyat,----mana mungkin menteri ikut arahan polis, tentunya Hishamudin  dapat arahan darinya sebab takut sokongan orang India merosot pada BN.        
 
Bila dah tangkap kemudian lepaskan kata kerajaan sambut baik...sendiri tangkap sendiri lepas kemudian puji diri sendiri...

 Atau mungkin rasanya Najib dah 'tak betul' agaknya.

Wednesday, July 27, 2011

Wanita berusia 28 tahun membuat ketuk ketampi di Balai Polis - jadi jutawan

 Gambar Hiasan

Penderitaan wanita berusia 28 tahun yang dipaksa membuat ketuk ketampi dalam keadaan berbogel sambil dirakamkan oleh pihak polis di balai Petaling Jaya berakhir hari ini apabila mereka yang bertanggungjawab dan kerajaan bersetuju membayar pampasan. 

Penyelesaian kes itu dicatatkan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Lau Bee Lan. Bagaimanapun jumlah pampasan yang dibayar itu tidak didedahkan.
  
malaysiakini
sila baca diSINI

PENGGUNA INTERNET MENGARAHKAN NAJIB DIAM

  Warga internet melepaskan kekecewaan berhubung kenyataan dan beberapa tindakan kerajaan akhir-akhir ini dengan menulis komen "diam lah" di halaman Facebook Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Mereka memulakan sindiran itu selepas tengah malam semalam setelah Najib memuatkan pautan ke artikel dalam blog terbarunya yang menyentuh soal tanggungjawab pemimpin dan keamanan negara.

NONEMalah, ada yang menampal perkataan sama dengan tulisan yang besar di dinding (wall) halaman Facebook itu.

Perkataan “diam lah” turut dicatatakan di ruangan komen untuk masukan (posting) yang ditulis.
 
 
malaysiakini
 Ulasan .
Teramat sedih apabila seorang PM di arahkan diam. Bolehkah disamakan sebagai memarahi kanak kanak supaya tidak membuat bising apabila orang dewasa berborak. 
 
Kesiannya ...... 

Tuesday, July 26, 2011

Wajah sebenar pemimpin Umno-BN

Wajah sebenar pemimpin Umno-BN semakin terserlah apabila bertindak melulu tanpa berpegang dengan prinsip keluhuran perlembagaan yang selama ini dijunjung tinggi namun rakyat dilayan seperti komunis yang bergerak di hutan.

 
Bak kata profesor yang dulunya mesra dengan Umno, Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin yang mengklasifikasikan cara pemimpin Umno-BN menangani kebangkitan rakyat dengan cara komunis dan masih lagi menggunakan taktik era Perang Dingin. 

Baca seterusnya DI SINI

  warkahdaily

BERITA DARI BLOGGER 2